Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Bækkenløsning og Bækkensmerter.

Bækkenløsning og bækkensmerter er en frygtet tilstand af mange gravide, der en tit hører om store smerter og svært ved at gøre noget fysisk overhovedet.

Grunden for at jeg skriver den her blogpost er fordi jeg har erfaring med at arbejde med gravide der resultaterne har været gode, så jeg vil derfor dele fra min erfaring rundt det.

Om en kigger i bøger vil en se at bækkenløsning opstår efter ca.tre til fire mnd.  Under graviditet frigøres hormonet Relaxin der skal blødgøre ligamenterne/ledbånd der holder bækkenet sammen for at det skal blive nemmere at føde ved at tillade mere plads. En helt naturlig og logisk process. I tillæg til det er min erfaring at det også i høj grad drejer sig om spændninger i muskler, restriktioner i fascia/bindevæv og strukturelle ubalancer som medvirkning til at smerter opstår.

Process – ved graviditet vil det være noget reduktion af evne til at bøje og strække sig og at føre ben udover og indover pga. de øgende kræfter der går igennem et udfordret område (bækkenet) på grund af den øgende vægt fra bla.maven. Tit er det tale om smerter i symfysen (der de to hofteknogler mødes), foran på bækkenet (1 på billede øverst), rundt hofterne, lænd, ryg og de to iliosacral led, (2,2 på billede øverst) er typiske områder hvor smerter opstår.

Da fosteret vokser bliver maven større og mange i tillæg tager mere vægt på ved graviditet, er det noget der tit har indvirkning på hvordan den gravide bevæger sig pga.ens tyngdepunkt ændrer sig.
Benene og fødderne har tit en tendens til at dreje mere udover med det resultat at bækkenet skubbes forover og lænd og overkrop kompenserer for det ved at bøje bakud. Det fører gerne til nedsat bevæglighed og øget muskelspændninger, en god opskrift for at smerter opstår.

Vægt – med mere vægt nedad vil det øgende trykket i bækkenet føre til at bækkenbunds musklerne og musklerne på indsiden af lårene spænder op pga. kravet til øget stabilitet i og rundt bækkenet. Det fører gerne til at dragningen i symfysen bliver stor og tit skaber smerter. Den dybe hofte muskulatur arbejder mere pga. den øgende vægt foran og forsøger at holde ens overkrop oppe. Disse muskler drejer benene udover når spændningerne blir store. En anden ting der også tit sker under graviditet er Diastasis Recti, der de to rætte mavemuskler glider i fra hinanden, det skaber et dårlig grundlag for støtte for den voksende mave som igen tit påvirker bækken og lænd.images-2

Behandling – når der kommer ind en gravid kvinde til mig eller nogen med bækkensmerter, tager jeg først anamnese (sygehistore) og videre det vi kalder en Body Reading, der jeg kigger på hele kropen og på hvordan de står, går og bevæger sig på generel basis, og det er kvaliteten eller mangelen på denne jeg er interesseret i, er der flow eller er der områder der ikke bevæger sig så godt. Mere specifik undersøgning hører også med for at vide om det er noget jeg skal sende videre eller ej.

Årsagen til bækkensmerter kan være mange og jeg kigger derfor altid både ovenfor og nedenfor bækkenet for at få et billede af helheden. F.eks. vil nedsat bevægelighed i en ankel/tå/knæ forplante sig opover i bevægelseskæden.

Når jeg har fået et strukturelt billede af kropen og information om hvad der foregår i den enkeltes krops/bevægelses mønster. Laver jeg en behandlingsstrategi ud i fra klientens egne forudsætninger og ikke efter et ” ideal ” der er taget ud i fra en bog og behandlingen bliver individuelt tilpasset for bedst resultat.

Behandlingen kan også tilpasses så en ikke behøver at ligge ned, overhovedet. Mange kvinder er bange for smerterne , forståeligt nok og det kan derfor være godt for de at stå op under påvirkning af tyngdekraften og de kan dermed beholde følelsen af at have kontrol og kropen vil også faktisk ha nemmere for at tilpasse seg da nervesystemet reagerer umidelbart på forandringerne vi lægger til rette for pga. informasjonen går direkte til hjernen og den finder så hurtig ud af om det gir mening og justerer kropen derefter.

Til sidst – kort fortalt så er forandringen i kvindekropen ved graviditet tit med til at ændre både struktur og måde at bevæge sig på i større eller mindre grad samtidig som den også skal passe på sig selv ved at reducere bevægelse der udfordringen er størst, (lederne i bækkenet). Ubalancer i hvordan musklerne trækker, tilstanden til ens fascie og dens glide ævne i de forskellige lag og niveu af Relaxin er alt sammen med til at bestemme hvordan den enkeltes graviditet forløber i forhold til bækkenproblemer og smerter relateret til det.

Strukturel behandling som alternativ for at bedre hverdagen til de her kvinder, så de kan komme igennem sin graviditet på en god måde og med mindre smerter, er noget jeg har set positiv effekt af rigtig rigtig mange gange, det gælder både de med og de uden diagnosen bækkenløsning.

NB! Når fødselen så er overstået er det en rigtig god idé at få mere og dybere strukturel behandling indenfor de tre første måneder da det hele er mere blødt pga.relaxin niveuet i kropen og det netop derfor er nemmere at arbejde strukturelt samtidig som en afhjelper og støtter kropen til at bli hurtigere ” normal ” igen.

Kontakt mig gerne om du har spørgsmål.

Mvh Kai

Scroll to Top