Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Barfotsko for kalde forhold, test og evaluering av vinterstøvler!

barfotsko
Foto – Guro Skjelderup
Denne artikkelen inneholder affiliate lenker, som betyr at jeg får en liten provisjon av kjøp som måtte gjøres gjennom de.

Det er 2006, i begynnelsen av Mars på Bornholm, en øy i Østersjøen, der jeg er ute og går tur i vårsola da jeg plutselig bestemmer meg for å ta av skoene og gå barfot resten av turen.

Dette var noe jeg hadde tenkt på et stykke tid fordi jeg hadde bestemt meg for å ta en utdannelse i Strukturell Integrering og jeg hadde derfor lyst til å bruke denne utdannelsen til å lære å kjenne ting på min egen kropp slik at jeg enklere kunne forklare og vise klientene mine som oppsøkte meg med utfordringene sine.

Dette er nå 15 år siden og det har blitt utrolig mange barfotturer etter denne vårdagen i 2006.

Hovedpoenget mitt med å gå mye barfot er ganske enkelt for å stimulere føttenes evne til å sanse underlaget og til å sende sensoriske signaler på best mulig måte oppover i systemet.

Med sine 33 ledd og 200.000 frie nervetråder sier det seg selv at føttene er et mesterverk uten sidestykke, designet for å samle og videresende informasjon med minst mulig energilekasje på veien.

Derfor gir det ingen mening for meg å pakke føttene inn i sko med en såle som både er tykk, avrundet og ofte med hæl på for å støtte og hjelpe foten. Dette mener jeg i stor grad gir falsk trygghet og et skapt behov for å rette på noe som naturen har designet helt perfekt.

Føttene våre har utviklet seg over millioner av år mens den moderne løpeskoen ble utviklet på 70 tallet. Hva stoler du mest på?

Barfotsko finnes i flere varianter og jeg har eid noen av de og jeg har stort sett vært veldig fornøyd.

Det som imidlertid har vert gjennomgående for allesammen er at de kun har vert mulig å bruke på våren, sommeren og tidlig høst. Vinteren har helt ærlig føltes litt for drøyt i forhold til å skulle gå med barfotsko.

Det har vert modeller å få, men det har aldri fristet helt, før jeg for et par måneder siden kom over en kollega på Instagram som hadde på seg en modell jeg aldri hadde sett eller hørt om før, men som umiddelbart fanget oppmerksomheten min.

Tips: Om du ikke enkelt kan vri og bøye skoene med bare hendene skal du ikke kjøpe de.

Merket jeg snakker om heter Wildling Shoes og kommer fra Tyskland. Dette er sko som er laget av naturmaterialer og som derfor kommer innunder det jeg personlig ønsker å promotere. Det er disse skoene denne bloggposten handler om.

Wildling Shoes har som mål å styrke forbindelsen mellom mennesket og miljøet vi lever i og de har påtatt seg ansvaret med å redusere det økologiske avtrykket vi alle sammen er med på å sette på jorden.

Modellen du ser på bildet øverst heter Crow (Krähe) og er laget av 100% tovet ull.

Med en såle som kun er 3,5 mm tykk er det alle forutsetninger for å merke underlaget og la føttene få lov til å gjøre det de skal, som jo også er hensikten med barfotsko.

Da jeg skrev til Wildling om de var villige til å sende meg et par for å teste, var det med tanke på en planlagt tur til Svalbard og et arktisk miljø.

Wildling var veldig immøtekommende på dette mot at jeg skrev en omtale og delte litt bilder på Instagram.

Turen til Svalbard ble dessverre ikke noe av pga. situasjonen, noe som forandret mulighetene til å teste skoene der oppe, men jeg vil allikevel fortelle det jeg har opplevd i den tiden jeg har hatt de.

Design:

Her scorer skoene høyt ettersom jeg finner designet veldig innbydende i og med at de ser ut som en vintersko. Ved første øykeast er det derfor ingenting som tilsier at de skulle være dårligere enn mer tradisjonelle vintersko.

Fargene gjør dette til en nøytral sko, men samtidig er det en sko med kundetilfredshet i tankene ettersom den ser moderne ut. Øverst er det en hempe som går rundt leggen og som festes på siden gjennom et knappehull.

Såle:

Sålen er flat og som tidligere nevnt kun 3,5 mm tykk, noe som stiller krav til føttene til den som har de på. Om du er ny med barfotsko anbefaler jeg at du tar det litt langsomt i starten og ikke legger ut på timeslange vandringer med en gang.

Om du har brukt mye av livet i mer tradisjonelle sko som både demper, støtter og har en avrundet såle er det vanlig å kunne få vondt og bli støl etterpå ved bruk av barfotsko.

På blank is er sålen som en hvilken som helst annen sko, glatt, men på fast snøføre er den stødig og gjør at du føler deg trygg.

Bruk:

Her er det bare å ta ta av seg hatten for skoene er fantastiske å ha på. Det er god plass til tærne og føttene får bevegd seg slik de skal da de responderer kontant på kontakten med bakken gjennom den tynne sålen.

Det fulgte også med innleggssåler (også i ull) sammen med skoene, men de har jeg aldri testet. Selv om skoene har vert brukt i ned til minus 20 og sålen er såpass tynn som den er har jeg aldri vert kald eller følt behov for å ha hverken innleggssåler eller sokker i.

Om du skal drive isfiske eller på annen måte stå i ro på samme plassen over tid er det kanskje en fordel med innleggssåle eller sokker.

Ettersom skoen er laget av ull og ull er naturlig vannavstøtende pga. det inneholder lanolin er trenger skoen kun impregnering på kantene og glippen foran i sålen. Wildlings egen impregnerings spray holder samme høye standard med tanke på å skåne miljøet.

Størrelser:

Mitt valg ble å gå for det nummeret jeg vanligvis bruker til vintersko og dette viste seg å være helt riktig avgjørelse.

Når det gjelder sko til vår/sommerbruk er sandalene de eneste jeg har gått opp ett nummer i.

Levering

Fra bestillingen min ble plassert til jeg hadde skoene gikk det to dager fra Tyskland. Dette er det absolutt ingenting å si på med tanke på tiden vi er inne i nå.

Oppsummering:

Wildling Shoes leverer barfotsko på en overbevisende måte der funksjon og design er laget ut i fra hva sluttbrukeren ønsker. Min opplevelse med disse vinterstøvlene er bedre enn hva jeg hadde håpet på hva kulde, grep, komfort og generell kvalitet angår.

Personlig er jeg ikke så glad i ull rett på huden, så kanskje det det kunne vært en tynn membran på innsiden av skoen for å unngå dette, men i 20 minus betyr jo det lite og en kan jo tross alt bruke sokker.

Med service i toppklasse og kun to dagers leveringstid gir jeg derfor 6 av 6 mulige stjerner og med det håper jeg at jeg kanskje har inspirert deg til å ta steget mot dine første barfotsko fra Wildling!

Wildling takes you to places that you’ve already reached in your mind’s eye – whether you’re a fledgling walker who’s just discovered movement from your new, two-legged perspective, a youngster looking for adventure, a teenager ready to conquer the world, or a would-be grown-up enjoying the feeling of being able to achieve everything by your own efforts.

Scroll to Top