Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Bekkenrotasjon og bilkjøring

Bekkenrotasjon er noe veldig mange mennesker har og de kommer i mange forskjellige varianter, men hvor vidt dette skaper smerter eller ei er akkurat like individuelt som selve bekken rotasjonen.

Å kjøre bil er bestemt noe vi ikke er designet for, det er vanlig, men ikke naturlig, så i denne bloggposten vil jeg forsøke å gi noen tips/guidelines til hva du selv kan gjøre for å avlaste og utjevne bekkenrotasjon (som er veldig vanlig) ved bilkjøring.

Når vi kjører bil bruker vi høyre benet til å trykke på gasspedalen mens venstre benet hviler og ikke trykker mot noen ting og vi bøyer gjerne det kneet for å avlaste benet enda mer. Dette skaper en rotasjon i bekkenet der de to bekken halvdelene belastes ulikt.

Høyre halvdel vil derfor rotere fremover og venstre bekken halvdel vil rotere bakover. Dette vil påvirke de to bekken leddene (IS leddene = 2 tallene) og kan over tid være med til å bidra til at det f.eks. oppstår smerter i nedre rygg/korsrygg.Unknown

Denne rotasjonen fører også ofte til at overkroppen skifter over mot høyre og tyngden hviler over hoften. Hvem har vel ikke sett dette når folk kjører bil, der de holder venstre hånden på rattet og høyre hånden hviler på gearspaken (eller på kneet/låret til sin bedre halvdel;-) ?

Mange mennesker opplever smerte(r) i forbindelse med bilkjøring og oppsøker ofte hjelp i form av behandling av en eller annen form der en også ofte får øvelser for å styrke muskulaturen i området, så det å tenke over hvordan du sitter når du kjører bil kan gjøre det enklere å ta forholdsregler om dette er noe du plages med.

En annen ting er hvordan setene i bilen er designet og utformet da de fleste bilseter er formet som et bøttesete og fører til at bekkenet tippes bakover ( halebenet kommer mer under) og dette påvirker korsbenets evne til å støtte ryggsøylen med den følgen at en faller sammen.

Hva kan du selv gjøre med bekkenrotasjon i forbindelse med bilkjøring?

  1. La venstre benet være like strukket ut som det høyre for å utjevne bekkenrotasjon og for å unngå å bli sittende i en alt for ugunstig stilling over lang tid.
  2. Bruk gjerne en pute som gir et mer nøytralt stillet bekken slik at du kommer opp, dette støtter korsbenet og du får derfor et positivt løft i brystbenet som kan være gunstig for skuldre og nakke.
  3. Vær bevisst på hvordan du sitter i bilen og at du har støtte på de riktige stedene i kroppen, stopp gjerne fem minutter hver time der du strekker på bena og får litt sirkulasjon i vevet.
  4. Kjør mindre bil om det kan la seg gjøre.
  5. Ta kontakt via hjemmesiden her om du har spørsmål eller ønsker at vi ser mer inngående på det om du opplever problemer som smerter eller stivhet i bekkenet eller andre steder i kroppen.

Kontakt meg her om du har spørsmål.

Takk for at du tok deg tid til å lese!:-)

Mvh Kai Kjartan

Scroll to Top