Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Benskjørhet og kofaktorer er tett linket sammen.

hender


Benskjørhet, osteoporose eller tap av beintetthet om du vil er noe mange mennesker, og kanskje spesielt eldre kvinner, er opptatt av. En ofte vanlig prosedyre er at de gjerne tar kalsium i et forsøk på å styrke sine bein for å motvirke benskjørhet.

Dessverre er det et problem for noen mennesker da de faktisk aldri har manglet kalsium, men de har mangler i de nødvendige kofaktorer (nødvendig for at noe skal kunne utgjøre sin virkning) for kalsium.

Det som skjer er at kalsiumet er rettet mot feil steder og ender opp med å bli deponert i leddene, blodårene, og, potensielt, linsen i øyet. Det krever flere elementer for å dirigere kalsium til skjelettet, der det kan være nyttig (og ikke skadelig).

Først og fremst krever sterke bein stress. Ikke den følelsesmessige form for stress som vi kjenner, men fysisk stress som plasserer mekanisk belastning på skjelettsystemet.

Slike spenninger lager små elektriske signaler som tiltrekker osteoblaster (ben-bygnings-celler) som til slutt innskyter mineraler (i første rekke kalsium) på de belastede områder av benet, dette øker tettheten og styrken av benet.

Derfor er en stillesittende livsstil ugunstig for beinbygningen. For det andre, er D-vitamin nødvendig for metabolisme og transport av kalsium (det skaper spesifikke proteiner som er ansvarlige for å bevege kalsium rundt i kroppen). Uten tilstrekkelig D-vitamin (fra solen, IKKE supplement), vil kalsium ikke nå inn i skjelettet.

For det tredje, vitamin K2 er nødvendig for å aktivere proteiner som beveger kalsiumet rundt, og uten tilstrekkelige mengder av vit. K2, vil kalsium ikke nå inn i skjelettet. For det fjerde er magnesium, som er påkrevet for å aktivere hormonet tyreokalsitonin, som sender kalsium inn i skjelettet.

Og igjen, uten tilstrekkelige mengder av magnesium, når ikke kalsiumet inn, ser du mønsteret ?

Det er en helhet som må fungere sammen for at skjelettet skal kunne være sterkt og det er ikke nok å bare fokusere på enkelt bestand deler for det ene eller det andre.

Tilskudd av kalsium kan skape et overskudd av kalsium, som kan svekke magnesiumets evne til å aktivere tyreokalsitonin, noe som betyr at kalsium kan ende opp på feil sted (dette er viktig). Det er ikke bare mengden av vitaminer og mineraler, men også deres forhold som påvirker deres funksjon i kroppen, og tilskudd kan forvrenge sunne prosenter.

Og det er enda flere mineraler som trengs for bein helse, blant annet fosfor, silisium og andre. Uten at alle disse vitaminer og mineraler, sammen med bevegelse, arbeider i konsert, blir ikke bein sterkere og tettere.

Oppsummert:

  1. Få nok og ikke for mye kalsium.
  2. Belast/stress skjelettet for å naturlig legge grunnlag for sterkere knokler.
  3. Få tilstrekkelig D-vitamin, solen er den beste og naturligste kilde.
  4. Få K-vitamin.
  5. Få nok magnesium.
  6. Se til at du også får andre mineraler som trengs.

Se også denne videoen av Dr. Milton Mills der han snakker om meieriprodukter.

I denne videoen responderer han på kritikk av den første.

Melk hjelper ikke mot benskjørhet.

NB! Jeg er IKKE lege og har ikke autorisajon til å behandle medisinske diagnoser, du skal derfor alltid diskutere din tilstand med legen din.

Takk for at du tok deg tid til å lese!:-)

Mvh Kai Kjartan

Scroll to Top