Easy Bodies – Movement education – Real world performance

#bevegdegbedre2016 – 11 Beveg ryggsøylen din

Beveg ryggsøylen din, fordi det har en veldig stor innvirkning på resten av kroppen din.
Prøv å gå uten å bevege ryggen din…..om du allerede er stiv i kroppen så kan jeg med stor sikkerhet si at du nok vil du kjenne deg stivere om du prøver.

Mange ganger hører jeg folk si at de ikke tør å bevege ryggen sin slik eller slik pga. en eller annen har sagt at de skal passe på den eller fordi de har vondt. Alle har jo også hørt at det er viktig å ha en sterk rygg så hva gjør folk da? Jo, de starter gjerne med all mulige styrkeøvelser for å bygge den utrolige styrken som de tror deg må ha for å unngå at ryggen blir skadet.

At vi skal ha en sterk rygg er jo i og for seg riktig og forståelig, men det bør ikke gå på bekostning av bevegelsen i den. De er bedre at den er tilpasningsdyktig enn supersterk. Ryggsøylen vår er bygget opp av 33-34 uregelmessige knokler. Disse knoklene er organisert ved hjelp av ledd, og hva vet vi om ledd?

At de skal kunne bevege seg for å fungere optimalt.

Om vi da har gjort alt mulig for å hindre bevegelse i ryggsøylen vil det unektelig gå ut over resten av kroppen og vi begynner gjerne å oppsøke hjelp i form av kiropraktor, fysioterapeut, massasje, akupunktur eller andre ting. I noen tilfeller ender det også med operasjon om det blir ille nok.

Leddene i korsryggen står mer eller mindre rett på hverandre der de tillater mest foroverbøyning og bakoverbøyning, midtryggen er laget for mer rotasjon da leddene er vinklet mere på hverandre og øverst oppe i nakken er de mer eller mindre horisontale slik at vi kan snu på hodet for å kunne se oss omkring.

Med denne kunnskapen kan du derfor lett legge inn rygg bevegelser i din hverdag som vil hjelpe deg til å oppretholde bevegelighet og bidra til at resten av kroppen din også følger bedre med.

I denne månendens video har jeg fokusert på rotasjon og bakoverbøyning i midtryggen da dette partiet veldig ofte er begrenset og påvirker evnen til smidig bevegelse, mye pga. vi sitter mye ned og derfor mister mye bevegelse i løpet av dagen.

  1. Når du gjør den første bevegelsen er det viktig at du forsøker å presse brystbenet fremover da det lukker de små fasett leddene og gir mer ekstensjon i ryggen.
  2. I rotasjons bevegelsen skal håndflaten vende nedover mot gulvet da dette gir en dypere og mer helhetlig strekk over ryggen enn om den vender oppover.

Ta kontakt om du har spørsmål i forhold til hvordan du kan få en mer bevegelig/smidig rygg.

Vennlig hilsen Kai Kjartan

Følg Easy Bodies

Facebook

Instagram

YouTube

Twitter

Scroll to Top