Easy Bodies – Movement education – Real world performance

#bevegdegbedre2016 2 – Henge Etter Armene.

Tro det eller ei, men vi er faktisk designet for å henge etter armene. Vi har bare ” glemt ” det et eller annet sted på veien. Av en eller annen grunn så er det ikke ofte vi ser noen henge etter armene, untatt kanskje klatrere, turnere og aper. Så derfor er det på tide å introdusere folk for dette.

Å henge etter armene vil i starten kanskje være både vondt og ubehaglig på andre måter, men som med alt annet når det gjelder kroppen så kan en tilpasse seg det meste.  Å trekke ting mot oss er noe som er innprogrammert hos oss og om vi ser litt utover vil en kunne se at det å henge etter armene går innunder dette prinsippet. Vi har idag ofte ikke bruk for å arbeide/gjøre ting med armene over hodet, men kroppen forstår ikke dette og vi har stadig denne egenskapen programmert i oss. Derfor behøver du ikke bruke dette som en trening, men mer som noe du gjør for å ta tilbake, beholde og gi næring til dette fundamentale bevegelses mønster hos oss.

Om du har smerter i starten så kan du bruke bena til å avlaste litt med, men fortsett til du kan henge fritt. Ikke gi opp for fort da det kan ta litt tid å gjenvinne fullt bevegelses utslag i skuldrene.

Legg merke til at jeg vektlegger å kun henge etter armene, ingen løfte seg opp enda. Grunnen til dette er at vevet trenger å få muligheten til å tilpasse seg kroppsvekten din på denne måten. Det første du merker er kanskje at grepet ditt gir etter. Dette er naturlig, men du vil fort bli sterkere om du fortsetter, og husk å bruke tommelen til å gripe med. Etterhvert som du blir sterkere og mer utholdende vil det også være naturlig å forsøke å løfte seg opp, mer om dette i en annen bloggpost. Du vil få større bevegelses utslag og bedre skulderblad stabilisering, mangel på dette er ofte  grunnen til at skader oppstår, f.eks. ved en øvelse som benkpress.

Om du implementerer denne enkle gestus inn i din hverdag og blir ved, er det ikke lenge før du kan henge i både ett og to minutter. Poenget er ikke å henge lenge, men å gjøre litt hver dag, helt enkelt fordi det vil være med på å gi deg bedre skuldre og større bevegelses kapasitet enn før. Prøv å slappe av så mye som mulig i denne posisjonen og la tyngdekraften gjøre jobben sin. Og det spiller ingen rolle om du er mann eller kvinne, gammel eller ung. Ta tiden til hjelp.

Dr. John Kirsch har skrevet boken, Shoulder Pain, The Solution and prevention.

Så finn noe å henge etter armene i, hjemme, på jobben, T-bane, buss, trikk osv. overalt hvor du kan komme til det.

Til avslutning:

  • Ingen, smerter, men utfordre vevet.
  • Bruk tommelen til å gripe med, det er derfor du har den.
  • Varier hvor du henger fra, ringer, stenger, trer, rep/tau, trapper osv.
  • Gjør mindre, men oftere. Konstant bevegelses stimulering i mindre doser er bedre enn store skippertak.
  • Bli ved. Det tar tid å bygge nye nye vaner.

Husk også å tagge bilder på instagram der du arbeider med dette med #bevegdegbedre2016

Ta kontakt om du opplever problemer med dette eller på annen måte sliter med skuldre og eller nakke.

…og ja, husk og Del!:-)

Mange takk!

Mvh Kai Kjartan

Følg Easy Bodies:

Facebook

Instagram

Twitter

YouTube

Scroll to Top