Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Har du benlengde forskjell ?

Benlengdeforskjell er noe jeg ofte ser og får spørsmål om,
og flere av klientene som kommer til meg forteller at lege/fysioterapeut eller kiropraktor har fortalt at det ene benet er kortere enn det andre.
, så derfor bruker jeg innlegssåle i den ene skoen.

Spørsmålet er om det er funksjonelt kortere eller anatomisk kortere. Forskjellen er vesentlig og de to utgaver behandles forskjelligt.
Pelvic-Asymm-TFL-Stand-COL-resizeFunksjonelt kortere ben – oppstår gjerne pga. scoliose i ryggen som ofte gir rotasjon i bekkenet, eller det er snakk om valgus knær (heller innover) uttalt pronation i fot/føtter(heller innover), muskel og ledd ubalanser,dårlig overkropps stabilitet og dype fasciale spenningsmønster.

Innleggssåle på dette vil kanskje hjelpe på kort sikt, men vil ikke gjøre noe som helst med årsaken til ubalansene og kan føre til ensidig svakhet i den berørte siden. Behandling med avspenning og tøying vil være av god relevans her.

Anatomisk – eller det en kaller et strukturelt kortere ben er forskjell i faktisk lengde på knoklene. Det måles ved røntgen og det måles lengde i lårben, leggben, hæl og en av fot knoklene (talus) på grunn av dens vektbærende funksjon.

Anatomisk kortere ben er mer sjelden, men det forkommer.  Årsaken kan være: brudd i knokler, hofte/kne proteser, poliomyelit, juvenil reumathoid arthrit.  Denne tilstanden kræver derimot innlegssåle for å unngå at kompensasjoner blir for store og vanskelige å korrigere. Det kan også bli snak om kirurgiske inngrep.


Symptomer – kan ses som, ujevn skulderhøyde, skeivhet i bekken, smerter i føtter, ben, rygg , nakke osv.

Til sist – om du har fått beskjed av din lege, fysioterapeut eller kiropraktor om at det er snakk om benlengdeforskjell, så vet du nå at det altså er snakk om to forskjellige utgaver af denne tilstanden, og i de fleste tilfeller er det også mulig å gjøre noe med det uten altfor store og kompliserte inngrep.

Ved Easy Bodies arbeider vi ut ifra et strukturelt, funksjonelt og helhetlig syn ved å behandle fasciaen/mykvevet på en måte som resetter den underliggende struktur og dermed bidrar til bedre funksjonen på generell basis. Mine erfaringer med benlengde forskjell er at det er relativt uproblematisk å utjevne forskjellen og at varigheten generelt er god.

Kontakt meg her om du har spørsmål.

Scroll to Top