Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Hvorfor blir jeg stiv i kroppen ?

Hvorfor blir jeg stiv i kroppen

Å være stiv i kroppen er noe alle mennesker opplever før eller siden. Dette er absolutt helt uunngåelig og er en like stor realitet av livet som at det ikke er det.

Generelt sett kan vi si at det hovedsakelig er tre ting som fører til stivhet i kroppen.

Immobilitet
Immobilitet vil føre til stivhet i kroppen pga. vevet mister evnen til å gli/rulle i forhold til hverandre. F.eks.hamstrings eller lårets bakside om du vil, her ligger det tre (fire faktisk) lange muskler tett inntil hverandre og veldig mange mennesker opplever at de er stramme og stive her.

Derfor begynner de ofte å tøye for å prøve å løsne opp i musklene. Det som ofte er realiteten er at det kun hjelper en stakket stund og en er snart like stiv som før.

Om en imidlertid prøver å fokusere på å få disse musklene/vevsstrukturene til å gli/rulle i forhold til hverandre kan en oppleve et bedre resultat pga. det er mer bevegelse tilgjengelig.

En annen ting som også skjer når det er bevegelse tilgjengelig er at signalføring og kommunikasjon i vevet blir bedre pga. mekanoreseptorer/sanseceller plukker opp informasjonen fra bevegelsene som oppstår og videresender den.

Inflammasjon.

Betennelsestilstander er et viktig element i dette da det fører til en reaksjon i vevet som gjør at det føles stivt. Cellene (fibroblastene) som lager bindevev stimuleres ved betennelse og det blir mer bindevev som kan gi stivhet.

Betennelesestilstander kan komme fra kosthold i form av forskjellige allergier, for mye sukker, rødt kjøtt eller alkohol.

Jeg er ikke ernæringsekspert, men å ha et balansert og så rent kosthold som mulig kan redusere graden av inflammasjon i kroppen og derfor begrense stivheten.

Forskjellig medisin kan også være med til at det oppstår betennelsestilstander og etterfølgende stivhet i kroppen.

For mye bruk. 

De fleste mennesker kjenner til at kroppen kjennes stiv et par dager etter trening eller etter uvant aktivitet. Dette er kroppens reaksjon på overbelastning og er en tydelig beskjed om å ta det litt mer med ro pga. musklene svulmer opp og dermed skaper en følelse av stivhet.

Det er sikkert også andre ting som fører til stivhet i kroppen, men dette er de tre viktigste og som en ganske enkelt kan gjøre noe med selv.

Oppsummert.

  • Beveg deg og variér i måten du beveger deg på pga. vevet har bruk for å kunne gli/rulle eller hva de nå gjør for å fungere optimalt.
  • Spis så ren mat som mulig, unngå for mye sukker, rødt kjøtt, alkohol og drikk masse vann.
  • Tren med måte og pass på at kroppen får nødvendig hvile (VELDIG VIKTIG) til å hente seg inn igjen etterpå.

Kontakt  meg om du har spørsmål.

Takk for din tid!:-)

Mvh Kai Kjartan

Scroll to Top