Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Immobilitet/inaktivitets syklus kan være vanskelig å komme ut av.

immobilitet

Immobilitet og inaktivitet over tid kan få store konsekvenser for oss og jo mindre vi beveger oss jevnlig og variert, begynner vi stille og rolig å gjøre mer av de tingene som repeterer denne syklusen.

For eksempel, immobilitet ved å sitte i lange perioder på skole, arbeid og lignende kan føre til at musklene i bena blir svake og hofter og knær blir stive. Når dette skjer vil vi kanskje først oppdage at noe er galt når det blir en utfordring å ta på seg sokker eller sko.

Vi forandrer da måten vi gjør det på og vi kjøper kanskje nye sko som er lettere å få på. Dette er en annen måte å konstatere at vi opplever utfordringer med å bevege oss på og bør derfor være et alarm signal.

Sko som krever mindre fot og hofte bevegelse er gjerne flip flops og tøfler, sko som du bare kan stikke føttene inn i, men…..

Å nedgradere og ukritisk akseptere vår egen immobilitet, oppfattelse og evne til å kunne utføre bevegelser vi tidligere var i stand til vil ikke hjelpe oss i det lange løp. 

Problemet med denne typen sko er at de tvinger kroppen til å krampe sammen tær og avstive muskler i ankler og føtter for å i det hele tatt beholde skoene på foten.

Stive føtter er svake føtter, føtter som ikke kan brede seg ut å forme et mer stabilt fundament når du går og de kan heller ikke sanse underlaget og respondere hurtig, noe som i høy grad påvirker generell balanse negativt.

Ettersom flip flops og tøfler er en enkel måte å kompensere for stive hofter vil det på sikt kunne føre til mer slitasje i leddene og føre til problemer lengre oppe i kroppen.

En helhetlig tilnærming i relasjon til føtter og bevegelse vil derfor være et bedre alternativ i det lange løp.

Selv om dette gjelder føttene er allikevel det første vi gjør relatert til bekkenet pga. de fleste mennesker har brukt sko med hæl. Det er likegyldig om høyden er 1 cm eller 5 cm, et løft av hælen vil føre til at bekkenet skiftes/presses fremover for å balansere for “ nedoverbakken ” vi har satt på foten vår.

Derfor starter vi med å balansere/frigjøre bekkenet slik at det naturlig står mer over anklene.

Hallux valgus, eller stor kul på og medial migrasjon av storetåens grunnledd skapes mest sannsynlig pga.av skobruk selv om asymmetri i måten sener fester på og arvelighet også oppgis som årsak.

I videoen her kan vi se på røntgenbildene hvordan tærne skal stå i forhold til seg selv og de andre.

I denne podcasten snakker Dr.Ray McClanahan om sko og føtter. Starter ved 00.28.12.

 

Tips til gjennomgående bedre fot og kropps glede.

  1. Kast sko som trykker føttene og tærne dine sammen.
  2. Ta et valg om å tilpasse føttene dine til flate sko uten hæl pga. det er bedre for føttene OG kroppen din.
  3. Gå MYE barfot både hjemme og ute, kroppen din vil takke deg.
  4. Det er 200.000 frie nervetråder og 33 ledd i føttene, og de er der for en grunn, la de få arbeide som de er tenkt.

Sjekk ut VIVOBAREFOOT om du ønsker å gjøre noe godt for føttene dine.

Ta kontakt for mer informasjon vedr. sko, føtter og kropp.

Takk for din tid!

Mvh Kai Kjartan

Scroll to Top