Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Inflammation & Kosthold.

I den her blogpost vil jeg gerne sige noget om inflammation og kosthold og måske gøre det lidt nemmere for dig om du har spørgsmål rundt det.

Der er to former for inflammation. Akut inflammation og lavgrads inflammation. 

1. Akut inflammation er det der sker, når du f.eks. bliver stukket af en bi, forstuver din ankel, bumper dit hoved på hjørnet af et køkkenskab, eller falder og smadrer dit knæ.
Akut traume og smerte er ofte et symptom på inflammation, hvilket er, hvordan din krop reagerer på skaden. Denne hævelse er en del af helingsprocessen og er derfor positiv og helt naturlig.

Helbredende celler, som de hvide blodlegemer, fibroblaster (bindevævsceller) og mastceller skynder seg til området både for at beskytte vævet og begynde at fungere som hjælpemiddel i reparationsprocessen af de beskadigede væv. Ikke nemt at se, men min finger er faktisk hævet i såret på billedet. Vævene tillader mere gennemstrømning så såret kan gro.

Når du forstuver din ankel og din ankel hæver til en grapefrugt i størrelse , er den kommende hævelse der opstår med til at immobilisere anklen, så dine ledbånd kan reparere. Ideelt set er et par uger nok til at hævelsen forsvinder, og du vil gå tilbage til normal aktivitet.

2. Lav grads inflammation, opstår som følge af stress akkumuleret i dit bindevæv, og som i sidste ende siver ind i din blodbane og forårsager lignende smerte symptomer, men denne gang uden en skade for at sætte prosessen i gang. Følelsen af oppustethed, led smerte, stive muskler, og midt på dagen udmattelse, er gerne vanlige symptomer nu.

Gentagne vaner, dårlige arbejdsstillinger og bevægelser kan øge denne form for betændelse, men hvad der værre er, kan de fødevarer, du spiser forårsage endnu mere katastrofale følger. Aldring spiller nok sikkert også en faktor. Faktisk kan hvad du spiser forårsage mange smerte symptomer, men nogle fødevarer kan eliminere lav – grads inflammation og dermed bidrage til at fjerne smerte symptomer. Eliminering af fødevarer, der fremmer inflammation er til tider hårdt, fordi vår kost er fyldt med inflammation forårsagende mad, som det igen bliver reklameret for hele tiden.

De seneste data tyder på, at neuroner i rygmarven bliver sensibiliseret ved betændelse eller celleskader og kan vise seg at være involveret i den måde fibromyalgi syge processerer smerter. Visse kemikalier i den mad du spiser, kan udløse frigivelse af neurotransmittere (signalstoffer), der forstærker denne følsomhed. Selv om der kun har været en håndfuld undersøgelser om kost og fibromyalgi, kan de følgende spise regler gøre ondt, men kan hjælpe, når en beskæftiger sig med kroniske smerter. Fødevarer, der har omega-6 fedtsyrer findes i vegetabilske og majs olier, forarbejdede fødevarer og animalske fedtstoffer og i frø og er i fødevarer folk spiser morgen, eftermiddag og aften. Forskere har konkluderet med at vi i gennemsnit spiser 10 x så meget omega 6 fedtsyrer, end vi burde , hver dag!

Reduser derfor indtaget af omega 6 fedtsyrer, hvidt brød, sukker, kartofler, hvid pasta,ris og  industri produceret kød øg indtaget af omega3 fedtsyrer, de findes bla. i fed fisk. Se videoen under, der Dr.Vince Hassel snakker om det her mere deltajeret. Spis frisk frugt og meget grøntsager. Nødder er rige på antioxidanter og fytokemikalier bliver fundet til at vende vilkårene, der indebærer betændelse og smerte. Og sidst men ikke minst, drik masser af vand.

Der er nok ingen enkelt kost, tror jeg, der vil forhindre inflammatoriske – linkede sygdomme og der er nok hellere ingen magisk mad, der helt kan stoppe kroniske smerter. Men, det er dog klart, hvad du spiser spiller en rolle i, hvor meget lav grads inflammation du har i din krop. Mad der er “ ren ” , levende og uden tilsætningsstoffer er derfor at foretrække om en ønsker at komme af med problemer relateret til det her.

Scroll to Top