Innleggssåler eller ikke kommer ofte på tale når det gjelder føtter, ved f.eks. plattfothet eller at foten på en annen måten behøver støtte. Tanken om å hjelpe kroppen til å støtte opp på forskjellige plasser er innledningsvis god, men en skal også huske på at det alltid er en grunn til at kroppen gjør det den gjør.
Svake muskler er ofte et grunnleggende forklaring til at noen får henvisning til noen som arbeider med innleggssåler. Men hvorfor blir muskler “svake”. Som jeg tidligere har skrevet så er vår hjerne veldig intressert i å få informasjon fra hva som foregår, der vårt bindevev kommuniserer med nervesystemet hele tiden, som hjernen tolker og dermed kan sende motoriske signaler ut til musklene som vil korrigere kroppen i forhold til det den holder på med.
Mye av denne sensoriske informasjonen kommer inn via føttene, som responderer på underlaget vi trår på. Om denne informasjonen blir avrutt/hindret på veien opp til hjernen vil føttene kanskje også bre seg ut for å øke mengden med informasjon så mye som mulig og musklene i føtter og ben vil naturlig tilpasse seg dette pga. de får beskjed om å nedregulere fra øverste hold. Kanskje skjer det også helt ned på refleksnivå for at kroppen skal kunne reagere så raskt som mulig.
En annen ting til at føttene enten vinkler inn eller ut er hvordan bekkenet er plassert i forhold til hvordan lårbenskulene sitter i hofteskålene (acetabulum). Dette kan du lett finne ut selv ved å reise deg opp og stå rett opp og ned. Kjenn etter hvordan føttene dine treffer underlaget, hvor er kontaktflaten? Legg så fokuset på bekkenet og eksperimentér med å vippe det henholdsvis forover (mere svai i korsrygg/lænd) og vippe det bakover (mindre svai).
Når du vipper det framover vil lårbeina rotere innover, hoftekulene vil gå bakover og derfor tillate forovertipping av bekkenet. Leggene vil naturlig følge denne bevegelsen ved å rotere samme vei der knærne vil komme mot hverandre og det samme vil skje med anklene.
Ved å tippe bekkenet bakover vil lårbeina rotere utover og hoftekulene vil komme mere frem i hofteskålene og resten av beina vil følge dette mønsteret og føttene vil tippe utover.
NB! Det kan oppstå alle mulige mønster i kroppen og det behøver slett ikke være logisk i forhold til hva vi tenker, for det det kommer an på er hva som ellers skjer og hvordan kroppen gjør seg nytte av informasjonen den får.
Det som imidlertid kompliserer det hele er at kroppen ofte kompenserer for disse strukturelle tingene ved å stramme opp vev for å tilføre stabilitet og balanse, rett og slett for kunne opprettholde funksjonalitet. Derfor skal en få et helhetlig overblikk om hva som foregår og forsøke å differensiere/adressere dette før en konkluderer med at evt. innleggssåler er det som skal til. For i noen tilfeller er det helt klart påkrevet.
F.eks. ved Mortons tå vil den andre tå´s metatars være lenger enn storetåen, dette vil derfor føre til at omdreiningspunktet enten kan gå til høyre eller venstre og foten kan pronere eller supinere (helle innover eller utover), dette vil f.eks. kunne forsvare en innleggssåle.
En fot kan også være ” låst ” i enten flat (pronert) eller åpen (supinert) stilling, det som er vigtigt er at foten har mulighet til å adaptere til underlaget og på den måten være med til å distribuere kraften fra underlaget opp igjennom kroppen på en energiøkonomisk/konstruktiv eller flytende måte om du vil.
Satt litt på spissen så sier såleprodusenten i denne videoen her at kroppen er dårlig designet. Da de vil selge sålene sine kan en jo forstå argumentet, men jeg mener er at det ville være dumt å svelge dette ukritisk.