Easy Bodies

Innleggssåler eller ikke er ofte et omdiskutert tema.

innleggssåler

Innleggssåler eller ikke kommer ofte på tale når det gjelder føtter, ved f.eks. plattfothet eller at foten på en annen måten behøver støtte. Tanken om å hjelpe kroppen til å støtte opp på forskjellige plasser er innledningsvis god, men en skal også huske på at det alltid er en grunn til at kroppen gjør det den gjør.

Svake muskler er ofte et grunnleggende forklaring til at noen får henvisning til noen som arbeider med innleggssåler. Men hvorfor blir muskler “svake”. Som jeg tidligere har skrevet så er vår hjerne veldig intressert i å få informasjon fra hva som foregår, der vårt bindevev kommuniserer med nervesystemet hele tiden, som hjernen tolker og dermed kan sende motoriske signaler ut til musklene som vil korrigere kroppen i forhold til det den holder på med.

Mye av denne sensoriske informasjonen kommer inn via føttene, som responderer på underlaget vi trår på. Om denne informasjonen blir avrutt/hindret på veien opp til hjernen vil føttene kanskje også bre seg ut for å øke mengden med informasjon så mye som mulig og musklene i føtter og ben vil naturlig tilpasse seg dette pga. de får beskjed om å nedregulere fra øverste hold. Kanskje skjer det også helt ned på refleksnivå for at kroppen skal kunne reagere så raskt som mulig.

En annen ting til at føttene enten vinkler inn eller ut er hvordan bekkenet er plassert i forhold til hvordan lårbenskulene sitter i hofteskålene (acetabulum). Dette kan du lett finne ut selv ved å reise deg opp og stå rett opp og ned. Kjenn etter hvordan føttene dine treffer underlaget, hvor er kontaktflaten? Legg så fokuset på bekkenet og eksperimentér med å vippe det henholdsvis forover (mere svai i korsrygg/lænd) og vippe det bakover (mindre svai).

Når du vipper det framover vil lårbeina rotere innover, hoftekulene vil gå bakover og derfor tillate forovertipping av bekkenet. Leggene vil naturlig følge denne bevegelsen ved å rotere samme vei der knærne vil komme mot hverandre og det samme vil skje med anklene.

Ved å tippe bekkenet bakover vil lårbeina rotere utover og hoftekulene vil komme mere frem i hofteskålene og resten av beina vil følge dette mønsteret og føttene vil tippe utover.

NB! Det kan oppstå alle mulige mønster i kroppen og det behøver slett ikke være logisk i forhold til hva vi tenker, for det det kommer an på er hva som ellers skjer og hvordan kroppen gjør seg nytte av informasjonen den får.

Det som imidlertid kompliserer det hele er at kroppen ofte kompenserer for disse strukturelle tingene ved å stramme opp vev for å tilføre stabilitet og balanse, rett og slett for kunne opprettholde funksjonalitet. Derfor skal en få et helhetlig overblikk om hva som foregår og forsøke å differensiere/adressere dette før en konkluderer med at evt. innleggssåler er det som skal til. For i noen tilfeller er det helt klart påkrevet.

F.eks. ved Mortons tå vil den andre tå´s metatars være lenger enn storetåen, dette vil derfor føre til at omdreiningspunktet enten kan gå til høyre eller venstre og foten kan pronere eller supinere (helle innover eller utover), dette vil f.eks. kunne forsvare en innleggssåle.

En fot kan også være ” låst ” i enten flat (pronert) eller åpen (supinert) stilling, det som er vigtigt er at foten har mulighet til å adaptere til underlaget og på den måten være med til å distribuere kraften fra underlaget opp igjennom kroppen på en energiøkonomisk/konstruktiv eller flytende måte om du vil.

Satt litt på spissen så sier såleprodusenten i denne videoen her at kroppen er dårlig designet. Da de vil selge sålene sine kan en jo forstå argumentet, men jeg mener er at det ville være dumt å svelge dette ukritisk.

Om vi ser litt nærmere etter så er fotens plassering i forhold til leggbenet helt som den skal være. Ved hæl i tråkk vil den derfor helle innover og dreie talus pga. vinkelen den treffer med, foten vil derfor åpne seg og gå inn i pronasjon. Leggbeinet vil også rotere innover og trekker med seg lårbein og bekken. Videre oppover vil overkroppen kompensere for denne rotasjonen ved å rotere motsatt vei.
 
Det som da skjer er at vevet strekkes og det oppstår en spenning, som i en strikk. Når vi så har rullet igjennom foten og kommet til avsettet vil det føre til supinasjon (foten trekker seg sammen) og spenningen som har oppstått/blitt ladet i vevet frigjøres og vil være med på å bringe oss fremover og syklusen gjentas på den andre siden. Dette kalles recoil eller katapulteffekt som beskriver vevets evne til å lade og frigjøre energi og er essensielt for en energi effektiv gange.
 
Derimot om foten/føttene allerede er flate (plattfot)/pronert eller supinerte (høy fotbue) vil denne mekanismen ikke fungere optimalt og gangen blir mindre smidig og mer muskulær. Det er derfor det oppleves hardere å gå en hel dag på f.eks.museum med mange start og stopp enn det f.eks. er å gå en mil sammenhengende. God biomekanikk i føttene vil både absorbere og frigi energi og hjelpe til med å distribuere kraften ut i mykvevet.
 
Hvilke er så de beste skoene? 
Det finnes ingen beste sko da uansett sko vil påvirke foten til å forme seg etter den, så den beste skoen er den du skifter ofte. Om du kan vri og bøye de med hendene dine er de myke nok og vil tillate at fotknoklene kan bevege seg.
 
Om du er nysgjerrig på å teste ut fotsåler som er spesialdesignet til å stimulere de 200.000 frie nerve endene du har der kan du trykke på denne lenken.  Ps. Dette affiliate lenke, som betyr at jeg får en liten provisjon ved evt. kjøp. Det blir IKKE dyrere for deg.
 
Til sist:
Behandlingsmessigt er det mye en kan gjøre for å forsøke å forandre og optimalisere hvordan bekkenet, bena og føttene arbeider sammen. En kan i stor grad også regne med å behandle både rygg og overkropp mm. da det hele henger sammen og ingenting utelukker derfor det andre i forhold til innleggssåler eller ikke.
 
Ta gjerne kontakt om du har spørsmål vedrørende føtter, innleggssåler eller sko.
Mvh Kai Kjartan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top