Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Kroppsholdning er et resultat av akkumulerte hendelser

Kroppsholdning påvirkes av at kroppen din er en levende arkitektonisk organisme som hele tiden tilpasser seg omgivelsene den til enhver tid befinner seg i. I likhet med et hus er kroppen like avhengig av et stabilt fundament for å fungere optimalt.

Eksempel: Baderomsdøren knirker, dette kan komme av den grunn at grunnen heller og dette forplanter “stress” rundt i resten av huset.

Foroverlente skuldre og nakke kan også oppstå pga. stressende arbeidsstillinger på kontoret, sport, skader, graviditet, eller en introvert personalitet.

Den kjente arkitekten Buckminster Fuller var den første som belyse emnet tensegritet, han sa at for å opprettholde en struktur er den avhengig av gennemgående strekk formidlere og en stabil base for lokal kompresjon.

Hele strukturen påvirkes om enkeltkomponenter kommer i ubalanse.  Kroppen er en slik tensegritets konstruksjon der skjelettet fungerer som teltstenger og bløtvevet er teltduken.

Belastninger blir distribuert globalt gjennom bindevevt/fasciaen for  avlastning og for å gi best mulig funksjon.

Dersom skjelettet blir trukket ut av sin opptimale stilling må bløtvevet kompensere for den støtte som uteblir i det berørte området og restriksjoner oppstår.

Mange smerter og problemer er ofte et resultat av akummulerte fysiske (og psykiske) hendinger i livet.

Kroppens tilstand er avhengig av balanse, fra føttene, knærne, bekken, ryggsøyle og hodet for å fungere optimalt så en enklest mulig skal kunne bevege seg fritt.

”Optimal movement comes only in terms of balanced planes” – Ida P.Rolf – founder of Structural Integration.

Tyngdekraften påvirker menneskets struktur i stor grad der den trekker oss inn mot kjernen av jorden.

Når kroppen vår er i ubalanse pga. den underliggende strukturen (skjelettet) blir det til sist en kamp som det er vanskelig å komme ut av at komme ut av på egenhånd.

Om dårlig kroppsholdning er noe som gjelder deg, så vet du det at stå og sitte ” rett ” er noe du ikke klarer i særlig lang tid. Det er fordi kroppen din er et resultat av kompensatoriske bevegelsesmønstre som har utviklet seg helt fra det øyeblikket du ble født, faktisk fra før du ble født.

Oppvekst, autoriteter, ulykker, traumer, gleder, sorg, smerter, kroppsbruk ved arbeid og lek, kulturelle og religiøse overbevisninger om hvordan kroppen vår skal være, og sist men ikke minst, ens følelsesmessige tilstand og reaksjon på disse hendelsene, er alle med til å påvirke og bestemme hvordan du står, går og beveger deg som du gør.

Alt som hender deg gir en eller annen form for muskulær respons, uansett om du kun ligger helt stille og trekker pusten.

images-4

Over tid blir disse reaksjonene signaturen på hvordan akkurat du beveger deg, og dette blir ” skrevet” inn i nervesystem, muskler og i fasciaen som omslutter kroppen din.

Kroppsholdning blir ofte tenkt på som noe som foregår fra livet og opp, og da spesielt når vi sitter eller står.

Men, den er aldri ment at være statisk, men dynamisk i forhold til det en foretar seg, samtidig som den skal gi støtte på en måte som er gunstig for den aktivitet en til enhver tid holder på med.

Som behandler er det min oppgave å formidle dette gjennom behandling av høy kvalitet i tillegg til kinetisk oppmerksomhet for å veilede den som oppsøker meg til å bedre forstå sin egen kropp og hvor viktig en balansert og ikke minst  bevegelig struktur er for menneskets velbehag.

” Your Posture Is Always An Response” – Mary Bond

Scroll to Top