Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Mærk Din Krop, I Hverdag og Træning!

Her ønsker jeg at fortelle lidt om det at mærke sin krop og hvad en selv kan gøre for at træne på det og blive bedre til det. 

Proprioception – bevægelse og kropsholdning vurderes fra indsiden af vår proprioception. Det er den interne fysiske følelse af posisjon i tredimensjonalt rom. Proprioception er den bevidste del af vår krops bevidsthed. Den kan trænes og vil bedres med øvning. Basisen i propriception består af sensoriske nerver i det indre af øret, stræk receptorer i muskler og ligamenter i og rundt led i tillegg til intrafasciale mekanoreceptorer der myofascial manipulation indebærer en stimulering af netop de intrafasciale mekanoreceptorer. Stimulering af de fører til en ændret proprioceptiv input til det centrale nervesystem, som derefter resulterer i en ændret tonus/spendnings regulering af motordrevne enheder forbundet med dette væv. Samspillet mellem alt det her er det som udgør vår ævne til at mærke hvordan vår kropsstilling og led er til enhver tid og de fleste af os kan mærke sin krop til en vis grad.

Opmærksomhed – bevægelse og kropsholdning kan evalueres fra udsiden af en uddannet observatør, men når vi selv stiller ind, er det imidlertid overraskende hvor mange deler af vår krop vi slet ikke mærker. For eksempel, mange går rundt med en skulder højere end den anden, venstre ben slæber måske eller ens bækken er skævt. Men, vi er sjelden klar over det og vi blir forskrækket når noen påpeger det, og som regel finder vi det svært at mærke selv da, og vi ender gerne op med at gå til behandling der tidt repeterer samme behandlings prosedyre hver gang.

Alder og de mange krav – jo eldre vi blir jo større tendens har vi til at begrænse våres kropsfornæmmelse for det som gør ondt ved at undgå at bevæge os ud af våres komfort zone. Vi skal jo også efterhånden håndtere utrolig mange ting, som  teknologi, samfund, comfort, moderne mad, arbejde med mere, og det fører desværre også til at mange mennesker bliver rigtig gode til at være og leve kun oppe i deres hoveder og glemmer fuldstændig at de også har en hel krop der også skal have opmærksomhed og pleje.

Vårt samfund – den måde våres samfund håndterer  f.eks træning og fitness på,  med fuldt knald på i 45-60 min. med den idé om at det er jo ” bedst “, og der en samtidig også vil gi en følelsen af at gøre noget godt for sin krop, påvirker hvordan vi som samfund faktisk opfatter fitnes og træning, efter min mening, på en forkært måde da det tidt er fokus på performance og kvantitet, istedetfor bevægelse og kvalitet. Vanlig indenfor fitnes og trænings kulturen er at der også tidt køres mer eller mindre standariserede programmer hver gang, eller man træner vægter fastspendt i maskiner.  Måske er det en ” yrkesskade ” , men, eftersom jeg har fået mere erfaring og læret meget undervejs, er jeg nok af en anden opfatning når det kommer til træning og det at blive mer i et med seg selv og sin krop på nu end det jeg var tidligere. Den gode bevægelse som vi er designet for udebliver og vi blir hellere ikke giort opmærksomme på hvad våres fantastiske kroppe faktisk er i stand til om den bliver lyttet mere til, eksperimenteret og leget mer med udenfor våres ” vanlige ” områder.

Steg for steg – brug nogle minutter hver dag for at øve op din kropsbevidsthed og proprioception, det er uvurdærlig. Mærk dine fødder, ankler, legge, knær, lår, bækken, ryg, balder, åndedræt, brystkasse, skuldre, nakke og hovede. Ved at gøre det vil du oprætte og programmere nye bevidstheds minder som over tid vil forandre og forbedre både din evne til at mærke deg selv og din evne til at bevæge deg på, du bliver ret og slet bedre til at mærke efter hele din krop og hvordan det er at bare være, i stedet for at altid skulle gøre.

Bevæg dig – start også med at variere måden du bevæger deg på og gerne på måder du vanligvis ikke gør, brug kun din krop og ingen vægter eller lignende. F.eks. når telefonen ringer, gå ned på huk/squat, eller stå på et ben (vigtig for balance). Leg deg ned på gulvet og rul rundt og mærk efter hvad du gør for at komme rundt. Heng i alt du kan komme over, indenfor som udenfor, kryb på marken, hop op og ned, skub og slæb ting efter dig, stadig med bevidstheden til stede for at mærke din krop. Du vil efterhvert opleve en helt anden fornæmmelse og glæde ved at bevæge deg end det du tidligere måske har haft, du bliver stærkere, smidigere  og du slipper for det præs om at du skal prestere noget for at tilfredsstille din træner og dit eget ego. Jeg mener bestemt ikke at du skal stoppe med at træne som du har giort, men variation er nøgleordet her, så du med tiden kan bevæge deg friere, mer naturlig, med mindre restriktioner og mer glede.

Helt til sidst – du vil ha stort udbydte af at træne din kropsbevidsthed, proprioception og bevægelse da det vil hjelpe deg til at bedre tage vare på dig selv, gøre deg stærkere, mere modstandsdygtig og bedre istand til at takle hverdagslige påkendinger og du kan derfor også nemmere undgå at blive stresset.  NB! Husk at tag det stille og rolig, i dit eget tempo og vurder altid efter dine evner og dagsform!

Ved EasyBodies blir du vejledet inden alt det her om du finder det svært på egenhånd, eller bare ønsker noget hjelp.

Scroll to Top