Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Piriformis syndrom, en kilde til smerte i ben og rygg.

piriformis syndrom

Piriformis syndrom er en diagnose folk kan få når det f.eks. ikke kan påvises prolaps som sannsynlig årsak til smerter i ben og rygg.

Spenninger i setet kan også gi strålinger nedover i beinet pga.en spent piriformis (se bildet) kan trykke på isiasnerven.

Isjias betyr, stråling til beinet pga. et eller annet trykker på nerven, som kommer fra nedre del av korsryggen og går ned via setet og baksiden av beinet.

Det er imidlertid flere andre årsaker til smerter i bena og andre strukturer kan bidra til strålinger, men piriformis syndrom er en av de mest vanlige og er derfor en naturlig del å sjekke ved denne typen problematikk.

Piriformis i blått med isjiasnerven under.

Typisk oppstår problemet ved at en kjører bil, sitter i dyp stol eller sofa eller sitter mye med bena i kors, så det kan faktisk hjelpe å redusere lengden på denne typen sitting og det er viktig å bevege seg og bruke hele leddets bevegelses utslag i løpet av dagen.

Behandling av piriformis syndrom kan omfatte at behandleren prøver å trykke på muskelen, som jeg viser på bildet øverst.

En kan også selv prøve dette ved å bruke en ball eller noe annet som kan treffe det spente området og så holde trykket til det begynner å lette, gå så litt dypere og hold trykket til det begynner å lette igjen.

Dette er en enkel selvhjelpsmetode som jeg selv bruker om jeg kjenner ømhet/smerter i setet.

Du kan også prøve flossing av isjias nerven, som vist i denne videoen.

VIKTIG! Glem IKKE at piriformis syndrom og piriformis kun er en del av et større system. Bla. for å stabilisere bekkenledd og ryggsøyle, så det er derfor viktig å sjekke fot, ankel, kne, hofte, rygg og generelt levesett for å se hvordan alt arbeider sammen da totalen er større enn summen av enkeltkomponenter.

Scroll to Top