Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Skogsbading, en vei til mer ro i kroppen og i livet

skogsbading

Skogsbading har sin opprinnelse i Japan og heter Shinrin-Yoku, som betyr å “bade i skogens atmosfære”. I dag er skogsbading en del av helsetilbudet, og det finnes over 80 offentlige skogsbadingsstier i Solens rike.

Et godt utgangspunkt for Shinrin-Yoku, hvis filosofi mener at trærnes visdom har helbredende kraft.

Studier bekrefter at skogsbadingen har flere helsebringende fordeler: som redusert blodtrykk, nedgang i stresshormonene, sterkere immunforsvar og hjernen produserer mer av velværehormonet dopamin. 

Mandag 31.mai var jeg med på skogsbading, under veiledning av Nina Alida Nordbø som er utdannet instruktør i skogsbading.

Vi var en liten gruppe på ti mennesker og vi hadde samlet oss på Huser gård i Fenstad, i Nes kommune.

Elven Vorma renner forbi gården og det var en aldeles nydelig dag for en tur i skogen. Telefonen var med vilje lagt igjen hjemme fordi planen var å være tilstede, her og nå.

Vi gikk oppover et jorde før vi stoppet og Nina Alida fortale oss at vi skulle gå ned i en ravine, men at vi måtte gå forsiktig ned fordi det var bratt der.

Da vi hadde kommet oss ned fikk vi beskjed om at vi skulle forsøke å observere naturen rundt oss så godt vi kunne.

Ettersom jeg er oppvokst i skogen i Sogn var jeg spent på hvordan det var å skulle bli guidet i å være i skogen.

En av oppgavene vi fikk var å prøve å legge merke til bla. farger, mønster og liv mens vi gikk rolig innover.

Vi stoppet også opp for å finne et sted vi hadde lyst til å sitte, å bare lytte til lydene og se på det som skjedde rundt oss.

Vinden svøpte over blader og gress strå som stakk opp av jorden, og en liten vasskalv var travelt opptatt med å finne mat eller et eller annet på en stein i den lille bekken som rant forbi steinen jeg satt på.

En av de tingene jeg visste om skogsbading fra før var at en pleier å klemme et tre, og jeg må innrømme at jeg kjente litt motstand på dette, men da vi fikk beskjed om å finne et tre som vi kunne sitte med ryggen mot, lene oss inntil eller klemme, var det ingen motstand igjen og jeg gjorde det med den største selvfølge.

Det kom til og med en tåre i øyekroken, fordi dette var fint, skikkelig fint, treet stod der så flott og grov i barken at jeg ble helt varm på innsiden og jeg tenkte at jeg var veldig glad for at jeg hadde valgt å bli med på dette da jeg fikk muligheten.

Tankene mine kretset i større og større grad rundt om at jeg kjente på en større helhet og at jeg var en del av den. Et eller annet sted har vi mennesker det i oss, alle sammen, men vi trenger ofte bare et lite puff for å åpne opp for det.

Videre ble vi bedt om å gå sammen to og to, vi skulle guide den andre dit vi hadde lyst til at de skulle se mens øynene deres var lukket. Her skulle vi observere det vi så og så formidle dette til den andre, som kanskje hadde sett noe annet enn oss selv.

Å stå slik å se, å la øynene hvile på skogen, der den ligger, og bare er, med mosegrodde steiner, veltede trær og tydelige forskjeller i frodighet, alt etter hvor mye lys som tilgjengelig, gav meg en stor og god ro i kroppen som jeg absolutt ønsker å finne igjen.

Da turen gikk mot slutten samlet vi oss og Nina spilte på en tromme, noe som gjorde at jeg virkelig kom i ur-modus.

Med lukkede øyne kunne jeg se for meg at jeg stod utenfor en huleåpning i fjellet og det brant et bål der. Det var ingen andre mennesker der, kun meg.

Dette måtte jeg bare utforske mer og jeg tenkte på hvor jeg kunne være. I Afrika kanskje?

Men, nei, det var ikke Afrika, men Australia. Det var så tydelig for meg og jeg undret meg stort over at dette var mulig. Jeg hadde jo ikke tenkt tanken underveis at det minte om Australia eller Afrika for den slags skyld.

Som avslutning stod vi i en ring der Nina Alida serverte oss en drikke av sisselrot. Sisselrot var i eldre tider regnet som godteri da den har en mild, søtlig smak.

Om du spør meg om hva skogsbading er, vil jeg uten tvil si SJELEFRED!

Det skjer noe helt spesielt når mennesker møtes i naturen på denne måten og jeg vil bare si at om du får muligheten til å bli med på noe sånt så vil jeg anbefale deg det på det sterkeste.

Tusen takk til Nina Alida´s fantastisk behagelige guiding og til alle andre som var med på denne turen!

Scroll to Top