En mann kom inn på klinikken min en dag og fortalte at han hadde problemer med sin venstre skulder, det er ingen smerter, men det er ” noe ” der sa han.
Vi startet med anamnese (syke historie) for å kartlegge hans historie og bakgrunn , det var ingenting spesielt da han hverken hadde operert eller skadet seg på annen måte.
Det han imidlertid også fortalte var at han hadde rodd mye båt som ung, fra ca.13 – 18 års alder. Han hadde også konkurrert mye i roing i denne perioden.
Han hadde også hørt at roere gjerne kunne få problemer med skuldrene etterhvert. Han hadde sittet slik at åren kom ut på høyre side av båten.
Ved nærmere undersøkelse av bevegelighet og strukturell analyse, som jeg alltid gjør før behandling, avdekket vi som han hadde fortalt, nedsatt bevegelses utslag i høyre arm/skulder, det så ut til at skulderleddet gled fint i leddskålen, men det var utvilsomt problem med å strekke den helt over hodet og det strammet i overarmen når han kom høyt nok opp med armen.
Når han stod rett opp og ned avdekket vi en ganske kraftig rotasjon av bekkenet mot venstre, overkroppen hans kompenserte for dette ved å dreie mot høyre.
I tillegg avdekket det seg en relativt uttalt sideveis bøyning mot venstre og høyre rotasjon av ryggsøylen som mest kom til syne i brystryggen ettersom disse rygg hvirvlene er bedre designet til rotasjon enn lumbalhvirvlene.
Vi blir enige om at vi starter med å arbeide med bekken rotasjonen ved å forsøke å frigjøre vevet som bla. inneholder de skrå sidegående muskler og som forbinder overkroppen med bekkenet.
Det var en tydelig synlig reduksjon i bekken rotasjonen etter dette og det var også lettere for han å løfte armen opp.
Videre fortsatte vi med å frigjøre i og rundt skulderen, som igjen gav noe bedring, men det var stadig kraftig påvirkning av ryggsøylen i form av rotasjon.
Da jeg kom til å tenke på det han fortalte innledningsvis bestemte jeg meg for å teste en mulig sammenheng, nemlig hofte ledds bøyer (Iliopsoas) på venstre side.
Ettersom han hadde rodd med åren på høyre side var han nødt til å møte rotasjonen som oppstod når han skulle trekke åren tilbake, han var derfor nødt til å sparke godt fra med venstre ben for å få kraft nok til å drive båten fremover.
Før fraspark var han også nødt til å krype sammen for å hente moment til frasparket. I de fem årene han rodde aktivt med mye trening og konkurrering kan den akkumulerte mengde med repeterte bevegelser potensielt føre til at det utviklet seg både mer bindevev i området i tillegg til at muskelen i seg selv ble kortere pga.det kraftige spennings mønsteret.
Vi arbeidet lett med både muskelen og fascien ( bindevevet) i området og da han stod opp viste det seg en markant bedring ved armløft.
Når hofteledds bøyeren holder ryggsøylen på denne måten, trekker den først ryggsøylen sideveis til samme side for så å rotere til motsatt side.
Resultatet blir så at ryggsøylen ikke kan bli lengre og dette påvirket bevegeligheten i skulder/arm både strukturelt og funksjonelt på motsatt side da musklene her blir nødt til å trekke seg kraftigere sammen for å løfte armen, dette skapte spenninger og den merkelige “ noe “ følelsen.
Vi kunne “ hamret “ løs lokalt på hans skulder til kuene kom hjem, men det ville i beste fall kun gitt midlertidig bedring. Ved å se og handle globalt blir videre progresjon i behandlingen ofte veldig mye enklere pga. struktur og funksjon henger så tett sammen.
“ Der det er, er det ikke “ – Ida P.Rolf.
Har du opplevd at det du trodde var problemet ikke var det allikevel ? Fortell meg gjerne om det i kommentarfeltet under.
Takk for din tid!
Kai Kjartan