Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Skulderproblemer?

Skuldre blir ofte sett på som et uttrykk for styrke i vår kultur og faktisk så er størrelsen på skuldre noe kvinner ser på, enten bevisst eller ubevisst i prosessen med å velge en make.
(teiping kan være eit godt alternativ om du har skulderproblemer)

Våre skuldre er designet for bevegelse og bevegelsesutslaget i de er et akkummulert resultat av flere ledd.

Sternoclavicular – Kragebein til brystbein. Acromioclavicular – kragebein til acromion(bein over skulderleddet) og GHJ – glenohumeral leddet som er der overarmsbeinet danner ledd med skulderbladet.

 
Prøv å legg den ene hånden over den ene skulderen og prøv og løft din arm opp….selv en liten restriksjon ett eller annet sted i skulderen vil gi vesentlig påvirkning av bevegelsesutslaget.
 

Skuldre i relasjon til resten –
 når jeg står overfor en klient med skulderproblemer på klinikken vil jeg først starte med å se på brystkassen. Gir den nok støtte til skuldrene så de henger jevnt over?
 
Er armene dreiet inn eller ut og påvirker funksjonen på den måten?
 
Etterpå vil jeg se på hvordan skulderleddet beveger seg, både arm og skulderblad står for tur da både glenohumeral og skulderblad rytme gir et bilde av hva som skjer i området.
 
En kan og ta aktive og passive tester om en vil være mere spesifikk, men det strukturelle og funksjonelle henger sammen så en helhetlig vurdering er A&O.
 
Derfor ser jeg også på bekkenets relasjon til brystkassen og føtter og bein i relasjon til bekkenet.
 
Hvordan dine skuldre er, er ofte et resultat av hvordan den underliggende struktur er, i forhold til hvordan den påvirker funksjonen med å gi støtte eller ikke, og det relative spenningsforholdet mellom muskler og vev i området.
 

Skulderleddet
er det mest bevegelige leddet i hele kroppen, det fører så til at det også er det svakeste pga. musklene fungerer som aktive leddbånd og om forholdene her blir ubalanserte vil resultatet vise seg etterhvert.
 
Vi er ikke designet for å sitte ned mange timer om dagen og arbeide med f.eks. data ol. Ensidig bruk med repeterte bevegelser er på sikt det samme som å be om trøbbel. dette gjelder for hele kroppen, men skuder og nakke problematikk er noe jeg ser så og si hver dag på jobb.
 

Skulderøvelser i øst og vest er vel og bra men om ikke dysfunksjonene blir tatt ved roten kan du bli avhengig av å gjøre rigide øvelser og gå til jevnlig behandling i lang tid. Faren for å legge nye dysfunksjoner oppå eksisterende er overhengende.

I denne bloggposten ønsker jeg å gi noen selvhjelps tips ved skulderproblemer, i form av videoer.

Som sagt så er det flere faktorer som spiller inn ved skulderproblemer, struktur, spenninger, betennelser osv.

At det også finnes nerver i og rundt skulderregionen er noe de aller fleste forstår, men det er kanskje ikke så mange som vet at en selv kan gjøre noe i forhold til å bedre nervenes ” miljø ”  de lever i, i form av å legge til rette for at nervene lettere kan gli i vevet de ligger innvevd i.

Nerver går også igjennom vev og kan dermed bli klemt og dette kan gi symptomer av forskjellig art som f.eks.smerter, svakhet, nummenhet eller følelsen av at arm/fingre osv. “sovner”.

Disse videoene som jeg har samlet retter seg inn mot nervene i og rundt skulderregionen. Bevegelsene er veldig enkle å utføre. Først får du en innføring i anatomien rundt nerven som en ønsker å påvirke og så blir du godt guidet i utførelsen av bevegelsen.

Legg merke til at jeg kaller det bevegelse og ikke øvelse. En øvelse har gjerne en tendens til stigmatisering/restriksjon i seg, mens en bevegelse kan oppleves å gi mere frihet.

Ta kontakt om du har spørsmål eller ønsker å utforske nærmere med behandling.

Mvh Kai Kjartan

Kontakt meg her om du har spørsmål.

Scroll to Top