Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Sterkere uten vekter, enklere enn du tror


Utvinnelsen av kraft bor i det transversale planet og det transversale planet er der vi roterer fra, vår evne til å rotere. Stå og roter kroppen din til venstre og høgre, dette er det transversale planet.

Rotasjon blir laget ut i fra de to andre bevegelses plan, saggittal – forover, bakover og frontal plan – side til side.

Menneskene roterer mer enn andre dyr pga. vi går på to ben, dette bringer rotasjon inn i kroppen vår pga. bekkenet dreies av at vi flytter bena når vi går, og ryggsøylen er vertikal og består av veldig mange små ledd og reagerer på denne rotasjonen.

Om vi ikke roterer energiøkonomisk nok vil vi bruke mer kraft fra de andre to planene.

Da henter vi kraft fra feil sted og dette betyr flere ting – vi blir automatisk langsommere og vi er mer disponert for skader og tretthet.

TIPS: Om du har et tilbakevendende, langvarig muskel og skjelett problem, legg merke til hvor godt du roterer. Stå med føttene sammen og roter så langt du kan mot venstre og så langt du kan mot høgre.

Pass på at du ikke lener deg bakover. Er det sideforskjell ? Start derfra….

Styrke er bra, men styrke uten kontroll er langt fra bra og kan være direkte skadelig.

Om vi f.eks. gjør en idrettsutøver mer effektiv i bevegelse vil vi automatisk gjøre han/hun sterkere.

En blir sterkere uten å ha gjort noe spesielt for det, ganske enkelt fordi evnen til å hente og formidle kraft er større.

Ved bevegelse lærer vi nervesystemet å rekruttere flere motorenheter og på den måten blir du automatisk sterkere.

Dette er reversert ingeneering. Å jobbe hardt er ikke det samme som effektivt. Jo, du kan jobbe hardt for å bli sterkere, men nøkkelen er å jobbe smart.

Når vi slapper av og gir slipp på unødvendige spenninger vil vi bli mer effektive. Rotasjon handler mye om å slappe av, forutsatt at leddene våre også er mobile nok.

En av de største årsakene til nedsatt rotasjon er stivhet i midtryggen. Den er ment å kunne rotere mye pga. måten de små fasettleddene er organisert på der de ligger vinkelskrått på hverandre.

Om dette ikke skjer vil en hente ut bevegelsen andre plasser fra, som i korsrygg og nakke. Det vil oppstå en kompensasjon og disse områdene vil bli overarbeidet.

Dette vil føre til at de gjør oppgaver de ikke er ment til og vevet vil bli trett og potensielt vil det kunne oppstå smerter.

TIPS:

1. Rotasjon starter i føttene så om du vet at de er stive og lite bevegelige vil jeg anbefale deg å jobbe litt med de. Jeg har laget et videokurs akkurat for dette og du kan kjøpe det HER.

2. Om nakke eller korsrygg gjør vondt bruk også tid på å få mer bevegelighet i midtryggen.

I behandlings time nr.4 i Strukturell Integrerings serien setter vi av en hel time til rotasjoner, vel og merke de overfladiske, de mer dype rotasjonene blir arbeidet med i time nr.5, 6, 7 og 8.

Kontakt meg gjerne om du har spørsmål eller ønsker behandling.

Du kan også laste ned E-Boken min, 12 Tips Til Bedre Bevegelse ved å melde deg på Nyhetsbrevet som du finner øverst til høyre på fremsiden.

Her du får tips og ideer til hvordan du kan få bedre bevegelse og bli sterkere uten vekter.

Takk for din tid!

Scroll to Top