Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Støtter Du Din Lænd?

Den her blogpost handler om vigtigheden af at sidde godt og hvad du selv kan gøre for at sørge for at du oprætholder en god siddestilling.

En vigtig del af at opretholde en god kropsholdning når vi sidder er at have en god støtte i våres korsben. Korsbenet/Sacrum er det trekantede ben lengst nede i din ryg og som bærer rygsøjlen i mellem våre to hofteben.

Som en huskeregel når en sidder er det særdeles vigtig at det her ben får støtte på en sådan måte at det ikke vipper bagover. Når bækkenet vippes bagover fører det til at en falder sammen i ens overkrop, med det resultat at skuldre, nakke og hode rykker fremover. Det skaber altså flektion af vår rygsøjle, noget der tidt fører til lændesmerter da det giver øget belastning på discusene i mellom ryghvirvlerne og som igen kan føre til discusprolaps, som det kan gå hul på der væske kommer ud og kan trykke på nærver.

images-3Dine muskler som støtter og styrer de her strukturer arbejder nu hårdt og efterhvert kan det opstå spendninger som igen kan gi smerter i nakke, skuldre, ryg og hoved etc.

Hvem har vel ikke hørt om spendningshodepine?

Sørg også for at dine knær er på et lavere nivå en dit bækken for at forstærke løftet i brystbenet som opstår ved denne måde at sidde på. Skuldre, nakke og hoved kommer op mer naturligt, der de hører hjemme og mange problemer i dette området, ryg inkluderet kan afhjelpes med bedre bevidsthed omkring hvordan du sidder og bruger dit bækken optimalt i relation til resten av din krop.

Bruk også gerne en pude i lænden (også i bilen) for extra støtte om det ikke er nok med at støtte korsbenet.

images-5Da de tre hjernehinder henger sammen med våres haleben, kan man i prinsippet si at en sidder på sin andre ende af sin hjerne når en sidder med bagovervippet bækken, det gir derfor grund til at forestille seg at også ens mentale kapasitet påvirkes positivt ved at sidde med god støtte i lænden. En kan efter et stykke  tid  med vedvarende bevidsthed rundt det her opleve at kropen til sidst kræver støtte i lænden, noget der forteller at våres kroppe er meget intelligente.

Sammenhengen mellem møbeldesign, kundskab om ergonomi og deres effekt, (eller udnyttelsen av den) på os mennesker er for ringe, og det får desværre negative følger for mange af os eftersom de fleste stoler og sæder er for dårlig konstrueret i forhold til hvordan våres kroppe er designet, prøv at legg mærke til det neste gang du sidder ned i en stol/sofa/sæde. Måske det kan være tema i en senere blogpost…..

Rigtig god korsbens support!

Scroll to Top