Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Stress, lykke og det gode liv

stress-lykke-og-det-gode-liv

Stress, lykke og det gode liv påvirkes av hvordan du takler ditt ytre og indre miljø. Om du forstår mekanismene bak vil du lettere kunne påvirke din egen hverdag i positiv retning.

Tenk over hverdagen din, arbeid, økonomi, fritid, venner, tv vaner, radio, kosthold, søvn, medisiner, mellommenneskelige forhold i forhold til venner, arbeidskollegaer, søsken, mann, kone og foreldre, absolutt alt vedrørende ditt liv og hvordan du vanligvis reagerer og handler i forhold til dette. 

Alt som skaper en eller annen form for negativt ladet emosjonell følelse/opplevelse i kroppen kan kategoriseres som stress og alt du gjør for å minimalisere dette vil være med til at du tar bedre vare på deg selv og sjangsen for å få det bedre blir større.

Selvsagt er det tilstander og omstendigheter som gjør ting mer utfordrende, og alt som stresser oss vil kunne variere, men om ting er på staus quo over lang tid vil det heller ikke bli bedre om vi ikke selv tar ansvar og handler på det.

Vår stresspåvirkning vil også selvfølgelig ha betydning for vår opplevelse av lykke, som jo alle og enhver ønsker å oppleve. Men vi villedes ofte til å tro at ytre faktorer som nyere bil, større hus eller til og med å bytte ut kjæresten vil hjelpe på dette (det kan jo faktisk noen ganger stemme) men, dessverre har dette ofte kun midlertidig effekt.

Poenget mitt er at vi selv ofte har svaret på hva vi behøver, vi skal bare våge å kjenne etter og handle på det og ikke bry oss om hva andre sier og mener.

" Ingen er noensinne blitt lykkelig av å vinne i lotto, kjøpe et hus, fått en forfremmelse eller til og med finne ekte kjærlighet. Folk blir lykkelige av en ting og en 
ting alene - hyggelige opplevelser i kroppene sine ". - Yuval Noah Harari

Disse kroppslige opplevelsene er tett knyttet sammen med biokjemi og hormonene: Serotonin, dopamin og oxytocin.

Hvordan disse hormonene frigjøres har igjen en sammenheng med vårt indre miljø og jeg gir deg noen tips/ideer til å starte med som har fungert godt for meg.

  • Spis og drikk så ren mat og vann som overhodet mulig.
  • Beveg deg (ikke nødvendigvis trening), på så mange forskjellige måter som mulig.
  • Arbeid med ditt følelsesmessige indre. 
  • Skriv, tegn, dans, mal, spill musikk eller vær kreativ på andre måter.

Vi kan lese bøker, artikler og gå til alle mulige klasser, behandlere og workshops som Yoga, mindfullness osv. for å få det bedre, og det vil jo kunne hjelpe i mange tilfeller, men om vi ikke tar problemet(ne) ved roten vil det ikke bli vesentlig bedre.

Veldig ofte sitter vi allerede på svarene, vi må bare tørre å handle mer på de.

Vi er biologisk programmert til å leve i harmoni med oss selv og miljøet vi er en del av. Om dette ikke er tilfellet vil det igjen oppleves som stress, uavhengig om du kognitivt analyserer det som stress eller ikke.

Tenk bare på matvareallergi som et eksempel, kan dette kanskje ha noe å gjøre med hvordan vi generelt lever i dag, med fokus på å være vellykkede på alle områder?

Her er en artikkel om hva vi kan lære av jegre og samlere i forhold til helse.

Vår totalkapasitet reduseres når vi har for mange ting å fokusere på. En fin regel du kan prøve er at om du legger til noe i livet ditt, må du også ta bort noe annet.

Hva driver hjernen vår…?  Blodet driver hjernen vår, og blodet bygges av det vi spiser og drikker. 

Med alle de uhorvelig mange tilsetningsstoffer som våre matlignende gjenstander inneholder, er det ikke så vanskelig å forstå at vi er på ville veier i forhold til det vi kommer fra, som er jegere og samlere, i pakt med naturen.

Denne levemåten gjorde at vi hadde et mye mer variert kosthold enn det vi har idag pga.vi hadde kunnskapen om hva som var spiselig og som vi fant i naturen, og vi beveget oss MYE MER.

Selv om vi trener en time pr. dagen vil vi fortsatt ha en sedativ livsstil i forhold til den livsstilen vi hadde den gang. Dette gjelder også for toppidrettsutøvere.

Vi kan ikke alle sammen gå tilbake til å leve i skogen og i huler, men vi kan være mer bevisste rundt det og dermed kan vi gjøre grep.

Solen er kilden til alt liv, hvordan kan det da være at vi villedes til å tro at den forårsaker kreft/cancer ?? D-vitamin produseres i kroppen om den blir utsatt for sollys, hva er da poenget med å dekke kroppen til?

Sjekk ut mer av Dr.Jack kruse her.

Dette burde være grunnleggende kunnskap for alle i forhold til hvordan vi tar vare på oss selv og hva vi burde lære barna våre i forhold til det å være et menneske.

Søk hjelp, lytt til og stol på signalene kroppen din gir deg og våg å ta ta de nødvendige grep ut i fra det.

Som voksne selvstendige mennesker er vi alle sammen 100% ansvarlige for hvordan vi selv har det.

Kontakt meg om du har spørsmål eller tror vi kan arbeide sammen.

Takk for din tid!

Mvh Kai Kjartan

Scroll to Top