Easy Bodies – Movement education – Real world performance

Trening er ikke svaret, bevegelse er !

Når folk kommer til meg på klinikken sier de ofte, ja jeg vet jeg skal begynne å trene, men jeg har så liten tid at jeg rekker det ikke. Dette er jeg helt med på for jeg kjenner det jo fra meg selv.

Tittelen på denne blogg posten kommer fra Katy Bowman som har skrevet flere bøker om det og bevege seg og jeg stiller meg bak hennes utsagn pga. jeg tror og mener at trening bare bør utgjøre en liten del av det store og brede spekteret bevegelse representerer.

BEVEGELSE OG ALDER

Din alder har faktisk lite å gjøre med hvordan du beveger deg, men dine vaner har en stor betydning. Tiden er din beste venn og din verste fiende pga. når du blir gjort oppmerksom på at du har ett eller annet problem i kroppen så kan du ta tiden til hjelp derfra med å få det bedre, og tiden er din verste fiende pga. det tar tid å komme dithen at kroppen blir stivere, mere kranglete og vond og du innser at du har drevet den hardt som en følge av arbeid, trening eller på en annen måte ikke har tatt vare på den slik at den kunne være så bevegelig som du ønsker, livet ut.

Når vi tenker etter så vet vi jo at det ikke skjer noenting om vi ikke beveger oss, vi går på jobben hver dag…dette er bevegelse i aller høyeste grad, og det forteller oss også at det å bevege seg ikke er valgfritt, men, det som er viktig er vi skal huske å variere måten vi beveger oss på.

INTENSITET

Desverre er det en allmenn akseptert oppfatning at jo mer intenst noe er jo bedre er det, men dette kan faktisk virke mot sin hensikt pga. en lett kan komme til å kompensere i forhold til styrke, smidighet, koordinasjon, balanse og stabilitet.

Måten dette skjer på er via moment, noe som veldig ofte kan bli en skade mekanisme ettersom summen av totalbelastning og hastighet er den beste oppskrift for skader. Ved bevegelse (i allefall i begynnelsen) tenker jeg at det skal foregå stille og rolig og ha fokus på utføre det kontrollert og ” mindfullt “.

Mye lyd er et tegn på ueffektiv bevegelse.

Etterhvert når vi har bygget opp styrke, koordinasjon, smidighet, balanse og stabilitet, kan vi jo bare bevege oss raskere over et lengre tidsintervall om vi ønsker mer intensitet.

MIN KJEPPHEST

Min kjepphest er at jeg har gjort det til et poeng for meg selv at jeg ikke behøver å dra noe sted for å bevege meg, jeg er ikke avhengig av et treningssenter, en yoga sal eller andre spesielle fasiliteter for å få til kvalitets bevegelse.

Jeg behøver heller ikke noen til å fortelle meg hvordan jeg skal gjøre det fordi jeg ganske enkelt tar utgangspunkt i at jeg vet at kroppen min er designet for å bevege seg og med den kunnskapen arbeider jeg ut i fra min egen kompetanse og kapasitet og setter i gang med å bevege meg.

Dette gjelder alle mennesker.

Noter – Jeg snakker ikke om syke og skadete mennesker (selv om prinsippet også gjelder for de), men normalt oppegående aktive mennesker med jobber fra 7-15, 9-17, skift arbeid, ettermiddag, nattevakter og selvstendige.

Alle kan bevege seg der de er, mye eller lite, spiller ingen rolle bare en starter og fortsetter.

Oppsummert:

  1. Beveg deg mer, og variert, i tillegg til trening (trening burde kun utgjøre en liten del av total bevegelse).
  2. Alder spiller liten rolle, dine vaner gjør.
  3. Beveg deg innenfor din kompetanse og kapasitet og fokuser på å lære mer underveis.
  4. Fokuser på kvalitet.
  5. Varier intensiteten (når du er klar).
  6. Du kan bevege deg overalt, og det er gratis.
  7. Ta kontakt om du har spørsmål til noe av det jeg har skrevet om.

For optimal funksjon av kroppen skal vi bevege oss mer (ikke trene mer nødvendigvis, men bevege oss mer). Og det er ikke nok å bare øke kvantiteten. Det skal bevegelse av god kvalitet til. Bedre og mer bevegelse er fremtiden. Hvorfor spør du gjerne…se videoen!

Meld deg på min e-mail liste og få min E-bok 12 Tips Til Bedre Bevegelse rett til din innboks slik at du kan komme i gang med å bevege deg !

* indicates required
Takk for at du tok deg tid til å lese!:-)

Mvh Kai Kjartan

Scroll to Top